2023-24 Şampiyonlar Ligi’nde Grupların Değerlendirilmesi

2023-24 sezonunda da geçtiğimiz sezonlarda olduğu gibi Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamalarında 32 takım mücadele etti ve karşılaşmalar 2023 Aralık ayının ortalarında tamamlandı. 16 takım bir üst tura yükseldi, 8 takım Avrupa Ligi’ne devam edecek ve 8 takımın da Avrupa macerası son buldu. Bu yazımızda Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takımların toplam kadrolarının ortalama piyasa değeri, yaş ortalamaları, bu oyuncuların kaç tanesine Avrupa kupalarında, yerel lig ve kupalarda verdikleri süreler ile ilgili bazı değerlendirmeler yapılacaktır. Daha sonraki iki yazıda benzer değerlendirmeler Avrupa Ligi ve Konferans Ligi için de geçerli olacaktır.

Gruplara kalan 32 takım kadro ortalama piyasa değerlerine göre Tablo 1’de sıralanmıştır. Tabloda bağlı oldukları federasyon, federasyonun güncel UEFA sıralaması, ortalama kadro değeri, gruplarında elde ettikleri sıra ve nerede devam ettikleri bilgileri yer almaktadır. Takımların 19 adedi ilk beş denilen İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa federasyonlarındandır, 6 tanesi de ikinci önemli grup olan Hollanda, Portekiz ve Belçika federasyonlarındandır. Kadro Ortalama Değerine göre ilk sekiz sırada olan takımlardan sadece Manchester United elenmiştir, diğer yedi takım Şampiyonlar Ligi İlk 16’ya kalmıştır. İkinci sekiz sıradakilerden de beş tanesi yine Şampiyonlar Ligi’nde yoluna devam etmektedir ve Milan ile Benfica ise gruplarında üçüncü olarak Avrupa Ligi’nde play-off oynama hakkı elde etmiştir. Bu sekizliden de sadece Newcastle United grubunda sonuncu olarak elenmiştir.

Tablo 1-Şampiyonlar Ligi Kulüp Bilgileri (*)

(*) Ortalama Piyasa Değerleri Euro

Ortalama kadro yaşı sıralamasına göre olan tabloda Şampiyonlar Ligi ilk 16’ya kalan takımlar içinde en genci olan Arsenal, aynı zamanda ligin en yüksek ortalama piyasa değerine sahip üçüncü takımıdır. Yaş olarak onu Almanya’dan RB Leipzig takip etmektedir. Üçüncü sekizli içinde Porto, Lazio ve PSV Eindhoven da Şampiyonlar Ligi ilk 16’ya kalan diğer üç takım olmuşlardır. Şampiyonlar Ligi’nde ilk 16’ya kalan takımların 12 tanesinin ortalama piyasa değerleri 14 milyon Euro ve üzerindedir, diğer üç tanesi de 8-10 milyon Euro aralığındadır ve tek istisna ise ortalama piyasa değeri olarak son sekizlide ve genelde de 30.sırada yer alan Danimarka’dan FC Kopenhag takımıdır. Ortalama yaş olarak da 24.sırada olan ve genç bir kadrosu olduğu söylenemeyecek FC Kopenhag gerçek bir istisnadır, yazının ilerleyen kısımlarında kadro analizlerinde bu konu da değerlendirilecektir. Temsilcimiz Galatasaray ise oldukça yaşlı (32 takım içinde 27.sırada) bir kadroyla ve FC Kopenhag hariç Şampiyonlar Ligi’ne devam eden 15 takımdan daha az ortalama piyasa değeri (7.886.000 Euro) ile bu ligde mücadele etmiştir. Elenen sekiz takımdan altı tanesi ortalama piyasa değeri olarak son on sırada olan takımlardandır. Avrupa Ligi Play-off’a kalan sekiz tanesinden altı tanesi de ortalama piyasa değerine göre ikinci on altılı grup içindendir.

Sadece bu bilgiler bile değerli bir kadro kurmanın başarıda önemli bir kriter olduğunu göstermektedir, ancak acaba tek başına yeterli midir? Kulüpler Avrupa Kupaları’nda mücadele ederken kendi yerel lig ve kupalarında da yer almaya devam etmektedir. Konuya bir de geniş kadroların sezon başından Şampiyonlar Ligi grup karşılaşmaları bitinceye kadar ulusal ve uluslararası mücadelelerin toplamında nasıl değerlendirildiği açısından bakmakta fayda vardır. Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden 32 takımın sezon başından itibaren toplam 20-26 arasında karşılaşma oynadıkları görülmektedir. Takımlar toplamda bir dakika bile olsa en az 22 oyuncuya sahada yer vermişlerdir. Takımların en az 20 kez sahada yer aldıkları düşününce bir dakikalardan daha çok en az 10 kez sahaya ilk on birde çıkan ve en az 900 dakika sahada kalan oyuncuları değerlendirmekte fayda görülmektedir. Tablo 2’de takımlar 900 dakika ve üzerinde sahada kalan oyuncuların yaş ortalamalarına göre sıralanmıştır ve Şampiyonlar Ligi, yerel lig ve yerel kupalarda sahada on birde yer almalar ve alınan süreler değerlendirmeye alınmıştır.

Tablo 2-Şampiyonlar Ligi Kulüp Bilgileri (**)

(**) Yaş sıralamaları en küçük değerden en büyük değere göre sıralanmıştır.

Bütün takımlarda 17-21 adet aralığında farklı oyuncunun ilk on birde başladığı, 10-15 oyuncunun 900 dakika ve üzerinde süre aldığı görülmektedir. Genel olarak yaş ortalamasının ise 27 olduğu dikkat çekmektedir. Hem 14 adet oyuncusu 900 dakika üzerinde süre alan Arsenal’in bunu oldukça genç oyuncular ile yaptığı görülmektedir. Atlético de Madrid, Inter, Lazio, Real Madrid, Borussia Dortmund, Bayern Münih gibi takımlar Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olurken ve ilk 16’ya kalırken ortalamada 28 yaş ve üzerinde oyunculara 900 dakika ve üzerinde süreler vermiştir, ancak oyuncu sayıları 12 olan Lazio hariç 13-15 aralığındadır. Şampiyonlar Ligi İlk 16’ya kalan Paris Saint Germain, RB Leipzig ve Real Sociedad gibi takımlar da bütün kulvarlarda 11 oyuncu 900 dakika ve üzerinde kullanmışlardır, ancak bu oyuncuların yaş ortalaması da ortalamanın altındadır. Temsilcimiz Galatasaray ise 28.86 gibi oldukça yüksek bir yaş ortalamasına sahip olan sadece 10 oyuncuya 900 dakika ve üzerinde süre vermiştir.

Bu iki tabloyu birlikte değerlendirdiğimizde birinci olarak Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takımların başarılı olabilmesi için önemli bir güncel kalite göstergesi olan ortalama piyasa değeri açısından kaliteli bir kadro kurma gerekliliği bulunmaktadır. Bunun dışında 27 yaş ortalamayı bir baz aldığımızda ortalamada daha kıdemli oyuncuların daha çok süre alması söz konusu ise en az 13-14 adet böyle oyuncunuzun olması gerekmektedir. Daha az kıdemli, yani 27 yaş ortalamanın altında oyuncular söz konusu ise 10-11 adet oyuncu ile de bunun yapılmasının mümkün olduğu görülmektedir. Ancak her iki grup da Şampiyonlar Ligi gerekliliklerinden olan 8 milyon Euro ve hatta en değerli on altı takım içinde en alt sınır olan 14 milyon Euro üzerinde bir ortalama piyasa değerine sahiptir. Ortalama piyasa değeri olarak bir istisna olan FC Kopenhag’ın da yaş ortalaması ve alınan süre açısından bakıldığında bir istisna olmadığı görülmektedir. FC Kopenhag, 900 dakika ve üzerinde süre alanlar açısından bakıldığında sekizinci en gençtir ve 12 farklı oyuncu kullanmıştır. Galatasaray’ın yukarıda detayları verilen ortalama piyasa değeri, 900 dakika süre alanlarda yaş-adet dengesi açısından bakıldığında gerekli olan kriterlerin dışında kaldığı görülmektedir.

Takip eden iki yazıda Avrupa Ligi ve Konferans Ligi için de kendi şartları dahilinde benzer değerlendirmeler yapılacaktır.

Not: Futbolekonomisi ve Endüstriyel Futbol sayfasında yayınlanmıştır.

https://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/303-tolga-genc/5951-2023-24-ampiyonlar-liginde-gruplarn-deerlendirilmesi-.html

GÖRSEL KAYNAK

https://news.adidas.com/football/adidas-introduces-official-match-balls-of-2023-24-uefa-champions-league-and-uefa-women-s-champions-l/s/1042b3db-212f-4201-8bc5-3373bea62cb4

VERİ KAYNAKLARI

Kadrolar

https://www.transfermarkt.com.tr/uefa-champions-league/teilnehmer/pokalwettbewerb/CL/saison_id/2023

Alınan Süreler

https://fbref.com/en/comps/8/stats/Champions-League-Stats