2023-24 Avrupa Ligi’nde Grupların Değerlendirilmesi

2023-24 sezonunda Avrupa Ligi’nde grup aşamalarında 32 takım mücadele etti ve karşılaşmalar 2023 Aralık ayının ortalarında tamamlandı. 16 takım bir üst tura yükseldi, 8 takım Konferans Ligi’ne devam edecek ve 8 takımın da Avrupa macerası son buldu. Bu yazımızda Avrupa Ligi’nde mücadele eden takımların toplam kadrolarının ortalama piyasa değeri, yaş ortalamaları, bu oyuncuların kaç tanesine Avrupa kupalarında, yerel lig ve kupalarda verdikleri süreler ile ilgili bazı değerlendirmeler yapılacaktır. Daha önce Şampiyonlar Ligi için yaptığımız bu değerlendirme daha sonra Konferans Ligi için de geçerli olacaktır.

Gruplara kalan 32 takım kadro ortalama piyasa değerlerine göre Tablo 1’de sıralanmıştır. Tabloda bağlı oldukları federasyon, federasyonun güncel UEFA sıralaması, ortalama kadro değeri, gruplarında elde ettikleri sıra ve nerede devam ettikleri bilgileri yer almaktadır. Takımların 12 adedi ilk beş denilen İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa federasyonlarındandır, 3 adedi de ikinci önemli grup olan Hollanda, Portekiz ve Belçika federasyonlarındandır. Kadro Ortalama Değerine göre ilk sekiz sırada olan takımlardan beş tanesi grup birincisi olarak doğrudan Avrupa Ligi İlk 16’ya kalmıştır, üç tanesi ise grup ikincisi olmuşlardır ve Şampiyonlar Ligi’nden gelen grup üçüncüleri ise Play-Off oynamaya hak kazanmışlardır. İkinci sekiz sıradakilerden de beş tanesi yine Avrupa Ligi’nde yoluna devam etmektedir ve üçü de gruplarında üçüncü olarak Konferans Ligi’nde play-off oynama hakkı elde etmiştir. İlk on altı sıradaki takımlardan gruplarında sonuncu olarak elenen yoktur.

Tablo 1-Avrupa Ligi Kulüp Bilgileri (*)

(*) Ortalama Piyasa Değerleri Euro

Ortalama kadro yaşı sıralamasına göre ise doğrudan Avrupa Ligi ilk 16’ya kalan takımlar içinde en genci olan (beşinci sırada) Bayer Leverkusen, aynı zamanda ligin en yüksek ortalama piyasa değerine sahip ikinci takımıdır. Doğrudan ilk 16’ya kalan diğer takımların yaş ortalamaları oldukça yüksektir. Mesela Liverpool, ilk 16’ya kalanlar içinde Bayer Leverkusen’den sonra en genç takım olmakla birlikte 32 takım içinde bu alanda 17.sıradadır. Üçüncü sekizli içinde Slavia Prag, Avrupa Ligi ilk 16’ya kalan diğer takım olmuştur ve diğer Çek takımı Sparta Prag ise Avrupa Ligi’nde Play-off oynamaya hak kazanmıştır.

Şampiyonlar Ligi’nde ilk 16’ya kalan ya da Play-off oynayacak takımların 13 tanesinin ortalama piyasa değerleri 2,5 milyon Euro ve üzerindedir, iki tanesi de 1,5 milyon Euronun biraz üzerindedir. Tek istisna ise ortalama piyasa değeri olarak son sekizlide ve genelde de 31.sırada yer alan Azerbaycan’dan Karabağ takımıdır. Özellikle ilk sekiz takım 10 milyon ve üzerinde bir ortalama piyasa değerine sahiptir ki Liverpool ortalama piyasa değeri açısından Şampiyonlar Ligi’nde yer alsaydı en pahalı yedinci takım olacaktı. Bayer Leverkusen, West Ham United ve Brighton & Hove Albion ise Şampiyonlar Ligi’nde yer alsalardı ortalama piyasa değeri açısından ikinci sekizli grupta kendilerine yer bulacaklardı. Ortalama piyasa değeri açısından ilk sekizde yer alan takımlardan Stade Rennais ve Sporting CP yaş ortalaması açısında da en genç takımlar arasındadır. Elenen sekiz takım ve gruplarında üçüncü sırada yer alan beş takım ortalama piyasa değeri açısından ikinci on altılı grupta olan takımlardandır.

Şampiyonlar Ligi’nden sonra Avrupa Ligi’nde de kendi şartları içinde değerli bir kadro kurmanın başarıda önemli bir kriter olduğunu göstermektedir, ancak acaba yine tek başına yeterli değil mi analizini yapmak gerekmektedir. Kulüpler Avrupa Kupaları’nda mücadele ederken kendi yerel lig ve kupalarında da yer almaya devam etmektedir. Konuya bir de geniş kadroların sezon başından Avrupa Ligi grup karşılaşmaları bitinceye kadar ulusal ve uluslararası mücadelelerin toplamında nasıl değerlendirildiği açısından bakmakta fayda vardır. Avrupa Ligi’nde mücadele eden 32 takımın sezon başından itibaren toplam 18-24 arasında karşılaşma oynadıkları görülmektedir. Takımların en az 20 kez sahada yer aldıkları düşününce bir dakikalardan daha çok en az 10 kez sahaya ilk on birde çıkan ve en az 900 dakika sahada kalan oyuncuları değerlendirmekte fayda vardır. Tablo 2’de takımlar 900 dakika ve üzerinde sahada kalan oyuncuların yaş ortalamalarına göre sıralanmıştır ve Avrupa Ligi, yerel lig ve yerel kupalarda sahada on birde yer almalar ve alınan süreler değerlendirmeye alınmıştır. Aris Limassol (Kıbrıs RK), BK Häcken (İsveç), Maccabi Haifa (İsrail), Molde FK (Norveç), Karabağ (Azerbaycan) ve FC Sheriff Tiraspol (Moldova) takımlarının Avrupa Ligi dışındaki yerel oyuncu detay bilgilerine sağlıklı bir şekilde ulaşılamamıştır.

Tablo 2-Avrupa Ligi Kulüp Bilgileri (**)

(**) Yaş sıralamaları en küçük değerden en büyük değere göre sıralanmıştır.

Bütün takımlarda 16-22 adet aralığında (ortalama 18) farklı oyuncunun ilk on birde başladığı, 9-15 oyuncunun (ortalama 12) 900 dakika ve üzerinde süre aldığı görülmektedir. Genel olarak yaş ortalamasının ise 27 olduğu dikkat çekmektedir. Ajax Amsterdam başta olmak üzere, FC Toulouse ve Sturm Graz oldukça genç kadrolarla ve 900 dakika ile üzerinde süre alan 12-13 oyuncu ile Avrupa kupalarına devam etmeyi başarmışlardır. Her üçünün de Avrupa Ligi için pahalı kadroları olduğu söylenemez, içlerinde en pahalı kadro yaklaşık 6,5 milyon Euro ortalama piyasa değeri ile Ajax Amsterdam’a aittir. Genel olarak da 900 dakika ve üzerinde süre alanların yaş ortalaması daha genç olanların devam ettikleri görülmektedir. Avrupa Ligi’nin en pahalı kadrosuna sahip olan Liverpool, 17 farklı oyuncusuna 900 dakikadan fazla süre vermiştir ve bu, Avrupa Ligi’nin en yüksek sayısıdır, ayrıca bunu da ortalamanın biraz altında bir yaş grubu ile yapmıştır. Premier League ya da FA Cup gibi zorlu platformlarda başa oynayan Liverpool’un bunu yapması gayet doğaldır. Olimpik Marsilya, West Ham United ve Villarreal gibi takımlar Avrupa Ligi’ne devam ederken ortalamanın çok üzerinde bir yaş grubunda olan oyuncuları kullanmıştır, ancak 14 tane oyuncuya 900 dakika ve üzerinde süre vermişlerdir.

Bu iki tabloyu birlikte değerlendirdiğimizde birinci olarak Avrupa Ligi’nde mücadele eden takımların da başarılı olabilmesi için önemli bir güncel kalite göstergesi olan ortalama piyasa değeri açısından kaliteli bir kadro kurma gerekliliği bulunmaktadır. Şampiyonlar Ligi’nde Son 16’ya kalmak için gerekli olan kaliteli bir kadro dendiğinde ortalama 14 milyon Euro ve üzerinde bir kadro söz konusudur. Avrupa Ligi’nde ise son 16’ya doğrudan kalan sekiz takımdan altısı 8 milyon Euro ve üzerinde ortalama piyasa değerine sahip bir kadroya sahiptir. Avrupa Ligi Play-off’ oynayanlar da katıldığında 16 takımdan 13 tanesi en alt sınırının 3 milyon Euro ve üzerinde ortalama piyasa değerine sahip takımlardır. Bunun dışında 27 yaş ortalamayı baz aldığımızda ortalamada daha kıdemli oyuncuların daha çok süre alması söz konusu ise en az 13-14 adet böyle oyuncunuzun olması gerekmektedir. Daha az kıdemli, yani 27 yaş ortalamanın altında oyuncular söz konusu ise 11-12 adet oyuncu ile de bunun yapılmasının mümkün olduğu görülmektedir. Bu da Şampiyonlar Ligi’ne paralel bir sonuç ortaya çıkartmıştır ve oyuncu-yaş ortalaması denkleminin ortalama piyasa değerinden bağımsız olduğunu göstermektedir.

Not: Futbolekonomisi ve Endüstriyel Futbol sayfasında yayınlanmıştır.

https://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/303-tolga-genc/5961-2023-24-avrupa-liginde-gruplarn-deerlendirilmesi-.html

GÖRSEL KAYNAK:

https://www.nurfussball.com/2022/09/molten-2022-23-europa-league-europa.html

VERİ KAYNAKLARI

Kadrolar

https://www.transfermarkt.com.tr/europa-league/teilnehmer/pokalwettbewerb/EL/saison_id/2023

Alınan Süreler

https://fbref.com/en/comps/8/stats/Champions-League-Stats